Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Боротьба з незаконними рубками — один з наших пріоритетів, - Голова Держлісагентства

Боротьба з незаконними рубками — один з наших пріоритетів. І ми тут вже зробили декілька суттєвих кроків, які допоможуть системно побороти це явище. Про це розповів Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький в інтерв’ю сайту «ThePage».

«По-перше, хочу сказати, що всі рубки, які здійснюють підприємства, що координує Держлісагентство, здійснюються виключно на підставі дозвільних документів. Без дозвільного документу рубати не можна. Раніше систему електронного обліку деревини повністю запровадили на підприємствах лісового господарства у сфері Держлісагентства. На зрубані дерева ставиться бирка, і вони попадають в електронну систему. Такої системи не було в інших лісокористувачів — комунальних підприємств, військових лісгоспах, національних природних парках, в заповідному фонді. Ми цю ситуацію виправили. Враховуючи, що держава бачила лише 73% лісу, ми запровадили ініціативу, яку підтримав Кабмін. З квітня всі підприємства-лісокористувачі, які заготовляють деревину, підключені до системи електронного обліку», - повідомив Андрій Заблоцьккий.

Другий крок, за його словами, який запровадили для боротьби з нелегальними рубками – це прийняття постанови Кабінету Міністрів, яка передбачала реалізацію деревини всіма лісокористувачами виключно на електронних аукціонах. «Всі підприємства, які рубають ліс, мають продавати його, по-перше, використовуючи систему електронного обліку, по-друге, на е-аукціонах. Тобто вони цю деревину показують, дають пропозиції на біржу, що готові продати певну кількість. Споживачі через е-аукціони її купують. Це дає можливість відслідковувати те, хто скільки рубає, і хто скільки продає», - зазначив Голова відомства.

Він наголосив, що третім основним інструментом, який дозволить побороти нелегальні рубки, –стане запровадження сертифікації виробів з деревини і запровадження відповідальності за переробку незаконно заготовленої деревини. «Якщо є нелегальна деревина, значить є на неї попит. Якщо ми цей попит приберемо, то нелегальні рубки значно зменшяться», - зазначив Андрій Заблоцький, додавши, що відповідні законодавчі зміни вже передали до Верховної Ради України.