Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Доля лісу в наших руках

Ось і настав цей довгоочікуваний час, після холодної зими прийшла така жадана нами весна. Ще не встигло сонце нагріти нас своїм теплом , як з»явились перші лісові квіти , щебетання пташок , шелестіння трудівників лісу – мурашок. Радіючи кожному весняному дню , який подарувала нам матінка природа,  люди тягнуться потрапити в чарівний світ лісу, де в будь-яку пору року можна  потрапити в справжню казку .
Та не для всіх  ці весняні дні такі безтурботні. Лісовій охороні Державного Підприємства  «Димерське лісове господарство» , як і для всіх лісівників України , це в першу чергу, велика відповідальність,  тяжка праця по збереженню лісових масивів від пожеж.
 Для боротьби з лісовими пожежами в лісгоспі функціонує лісопожежна станція , яка укомплектована трьома пожежними автомашинами  і пожежним модулем ,  та необхідним пожежним інвентарем і  засобами пожежогасіння. Особовий склад лісопожежної станції пройшов навчання та готовий до боротьби зі стихією.
З метою своєчасного виявлення лісових пожеж в лісгоспі встановлено чотири пожежно- спостережні вежі , та телевізійна система спостереження.
Лісництва лісгоспу провели роботу по підготовці до пожежонебезпечного  періоду ,  укомплектовані пожежним інвентарем та засобами пожежогасіння  , проведені  навчання зі штатом пожежних наглядачів , створені  рейдові  бригади по виявленню порушників правил пожежної безпеки. 
 Для своєчасного виявлення та запобігання лісовим пожежам, лісівники ДП «Димерське лісове господарство» постійно проводять роботи по створенню мінералізованих смуг та догляду за ними. Так на протязі року буде створено 500км мінералізованих смуг і  1000км проведено догляд за ними, прибираються небезпечні дерева в здовж автомобільних шляхів ,  перекриваються  лісові дороги вздовж автомобільних шляхів,  виставляються  аншлаги та постери на природоохоронну та протипожежну тематику, упорядковуються місця відпочинку, виготовлено  листівки  на протипожежну тематику , проводяться бесіди з школярами та населенням. 
Відпочиваючи під мальовничими шатами багатолітніх дерев  насолоджуючись їх красою ,  дихаючи його цілющим повітрям  громадяни  часто  не тільки необережно ведуть себе з вогнем,  а   розводять багаття, викидають тліючі недопалки  залишають пляшки та інший побутовий непотріб.
Громадянам у лісі в пожежонебезпечний період ( це березень- жовтень місяці) потрібно пам`ятати основні протипожежні вимоги:
забороняється- розпалювання протягом пожежонебезпечного періоду багать у лісі; заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів протягом пожежонебезпечного періоду; паління, кидання у лісі непогашених сірників, недопалків, витрушування з люльок гарячого попелу, крім місць, які обладнані для цього; випалювання трави та інших рослинних решток на землях лісового фонду, а також на інших земельних: ділянках, що безпосередньо примикають до лісу; звалювання та спалювання у лісових насадженнях сміття, будівельних залишків, побутових та горючих відходів тощо. 
Знаходячись у лісі , якщо Ви виявили вогонь ,  треба  терміново:  зателефонувати  101;  повідомити про пожежу до найближчого лісництва , пожежної станції , поліції ,органів самоврядування , тощо;  збивати полум»я щойно зрізаним зеленим гіллям.           
Лісова охорона ДП »Димерське лісове господарство»  звертаються до Вас, шановні гості лісових масивів , з проханням:  суворо дотримуватись Правил пожежної безпеки у лісі та пам’ятайте, що лише спільними зусиллями ми не лише збережемо та примножимо ліси, а ще й передамо наступним поколінням.