Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


ДП “Димерський лісгосп”. ЗМІ про нас.

Нещодавно до ДП “Димерський лісгосп” завітали журналісти 7 каналу.
Темою нашої розмови стало ознайомлення населення з правилами поводження у лісі у пожежонебезпечний період, збору та заготівлі недеревної продукції лісу, зокрема грибів та ягід.
Нашим провідником у лісі став лісничий Дніпровського лісництва ДП “Димерський лісгосп” Ігор Гарбар.
У своєму зверненні до населення від підкреслив, що громадяни мають право в лісах державної власності вільно перебувати, безоплатно без видачі спеціального дозволу збирати виключно для власного споживання дикорослі трав’яні рослини, квіти, ягоди, горіхи, гриби тощо. “Недеревні продукти рослинного походження разом з лісовою фауною є невід’ємним компонентом лісової екосистеми. Не є таємницею, що зелена комора обмежена. Вона буде щедрою до того часу, доки ми про неї піклуємося. Промислова заготівля будь-яких лісових ресурсів, в тому числі і другорядних (березовий сік, дикорослі гриби, ягоди, горіхи, лікарська сировина) проводиться лише за наявності лісового квитка, і тільки в межах відведених лісових ділянок”,- зазначив Ігор Анатолійович.
Щодо збору та заготівлі грибів та ягід, наш лісничий зауважив, що навіть їстівні гриби часом можуть бути небезпечні, тому варто запам’ятати основні правила збору грибів та ягід без шкоди людині та природі: ні в якому разі не збирайте гриби та ягоди вздовж трас; якщо ви сумніваєтеся в тому, що це за гриб чи ягода – краще їх не брати; не залишайте дітей без нагляду і ні в якому разі не дозволяйте їм пробувати на смак сирі гриби і ягоди; не складайте гриби в целофанові пакети, використовуйте плетені кошики або торбинки з натурального матеріалу; прийшовши додому переберіть гриби та ягоди ще раз; бажано переробити лісові дари як можна скоріше.
Також Ігор Анатолійович закцентував увагу , що знаходячись у лісі треба дотримуватись правилах поводження у лісі в пожежонебезпечний період, бо необережно кинутий недопалок, сірник, непогашене багаття може призвести до жахливих наслідків.
Він розповів про заходи з попередження та профілактики лісових пожеж, що проводить ДП “Димерський лісгосп”.
За його словами з початку року влаштовано та проведено догляд за мінералізованими смугами в обсязі 975 км,перекрито шляхом перекопування, шлагбаумами та надовбами 79 в’їздів у ліси, облаштовано рекреаційні пункти для відпочинку громадян вздовж доріг, встановлено 67 одиниці наглядної агітації з протипожежної тематики,забезпечено цілодобове чергування на підприємстві, у лісництвах, лісових пожежних станціях для здійснення моніторингу пожежної обстановки, лісівники проводять роз’яснювальну та виховну роботу серед населення та у ЗМІ.
Такі заходи дозволяють працівникам лісової галузі не допустити поширення вогняної стихії на великі території лісових масивів, а подекуди й вберегти ліс від масштабних вигорань.
Тож вкотре дякуємо представникам ЗМІ, які щиро цікавляться роботою лісової галузі, знайомлять з нею українців, пропагують шанобливе ставлення до навколишнього середовища та роблять з нами одну справу!
Бо тільки разом ми зможемо відповідально користуватися, зберегти, та примножити лісові скарби нашої країни!