Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


"Катастрофа" у лісовій галузі

28 листопада представники колективу та профспілкової організації державного підприємства «Димерське лісове господарство» на чолі з заступником директора лісгоспу  Валентином Сивко  та  «Вище - Дубечанським лісгоспом» вийшли на мирну акцію протесту до Вишгородської районної державної адміністрації .  Вимога була тільки одна-відмінити рішення Кабінету Міністрів України від 15 листопада 2017 року, «Щодо Стратегії реформування лісового господарства України на період до 2022 року». 
Адже ще недавно успішно працююча, самодостатня прибуткова галузь внаслідок невмілого та непрофесійного управління може припинити своє існування. Стратегією, зокрема передбачено передачу функцій здійснення господарської  діяльності у сфері лісового та мисливського господарства новоствореному суб’єкту господарювання  державної власності, повноваження щодо управління корпоративними правами якого здійснюватиме КМУ , що суперечить Конституції України.
Ця стратегія матиме незворотні наслідки для України - можлива приватизація державних лісів, монополізація ресурсу та банкрутство деревообробного сектору, під загрозою основний напрямок лісогосподарських підприємств-лісовідновлення, погіршення санітарного стану лісів, оскільки в період реорганізації системи нікому буде проводити санітарно-оздоровчі заходи,  охорону лісів від незаконних рубок , лісових пожеж  та своєчасне виявлення та ліквідацію шкідників і  хвороб лісу .
До представників підприємств вийшов голова Вишгородської державної районної адміністрації В’ячеслав Савенок, який уважно вислухав лісівників та пообіцяв, що дане питання найближчим часом буде винесено на обговорення чергової сесії райради, яка відбудеться 8 грудня, і на якій можуть бути присутні представники лісогосподарських підприємств.
Голові адміністрації вручили свої листи-звернення до Вишгородської районної державної адміністрації та Вишгородської районної ради.
Лісове господарство справді потребує системних змін, але це потрібно робити не за рахунок масових скорочень та звільнень  працівників лісової галузі  та розірвання довготермінових господарських зв’язків. Адже проект Стратегії не містить напрямків удосконалення ведення лісового господарства та створення високопродуктивних лісових насаджень,  а зосереджений лише на його реформуванні в сфері управління.
Прислухаючись до професійної лісівничої спільноти, науки та громадськості   можна не допустити  проведення економічно та юридично не обґрунтованих реформ, які призведуть до повної руйнації галузі. Тільки спільними силами ми збережемо і примножимо наші ліси, які створювались невтомними руками лісівників багатьох поколінь.