Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Коментар директора Державного підприємства «Димерське лісове господарство» по підсумках роботи підприємства за 2021 рік.

         Добрий господар, як стверджує народна мудрість,  по завершенню   року, що минає ,  завжди підводить підсумки своїх досягнень та  аналізує    роботу за минулий рік, щоб намітити плани  заходів і міроприємств  на  поточний, адже  основним завданням Димерських лісівників , як і всіх працівників лісової галузі  є  лісовідновлення, збільшення загальної площі лісів,  раціональне використання лісових ресурсів,  належна  охорона та захист лісів від шкідників, хвороб, пожеж та самовільних рубок. 
      2021 рік Державним  підприємтсвом «Димерське лісове господарство» завдяки злагодженій роботі колективу  вдалось  виконати  заплановані  показники  в повному об’ємі , при цьому   проведено відтворення лісів на землях лісового фонду на площі 184 га, з яких 169 га – шляхом садіння лісових культур, 15 га – шляхом сприяння природного поновлення, для поліпшення  заходів, направлених на підвищення якості лісових культур при переведені у вкриті лісовою рослинністю землі проведено доповнення їх на площі 185 га; проведено доглядів за незімкнутими лісовими культурами  на площі 694 га. 
 Для вирощування високоякісного посадкового матеріалу лісництвами заготовлено 5300 кг насіння деревних та чагарникових порід , що на 75% більше від запланованого, що в подальшому створить  можливість до реалізації екологічної ініціативи «Масштабне заліснення України». 
ЗЗа минулий рік для забезпечення виконання лісовідновних робіт вирощено вирощено 2,713 млн штук стандартних сіянців основних лісотвірних порід.
На виконання програми Президента України «Зелена країна», якою передбачено протягом 3 років висаджування 1 мільярда нових дерев. В рамках програми восени 2021 року стартувала ще й всеукраїнська акція «Створюємо ліси разом», до якої долучилися всі лісівники  України. Лісгоспом  рамках програми «Зелена країна» восени було висаджено 339  тис.штук ,сіянців та саджанців основних лісоутворюючих та декоративних порід. З приходом  весни заходи з висаджування дерев продовжаться, тож всі бажаючі зможуть долучитися до еко-проекту Президента #Зелена_країна.
   Для підвищення стійкості та продуктивності деревостанів, оздоровлення і посилення захисних, санітарно-гігієнічних, оздоровчих, рекреаційних  та інших функцій лісів,  збереження біорізноманіття , проведено рубок формування і оздоровлення лісів на площі 3011га, з них 275 га –  догляд за  молодняками (освітлення, прочищення),  санітарних рубок вибіркових на площі 719 га та  суцільно санітарних рубок на площі 16га  і т. ін.  У відповідності до  розрахункової лісосіки від рубок головного користування заготовлено 43,05 тис.м.куб. ліквідної деревини. Вся  ралізація необробленої  деревини в лісгоспі  здійснюється через електронні майданчики товарної біржі. 
    Для своєчасного виявлення та попередження виникнення лісових пожеж протягом 2021 року були проведені необхідні  лісогосподарські заходи : влаштовано 623 км мінералізованих смуг  та  1308 км -проведено догляд за існуючими мін смугами , перекрито 104 позапланові доріги.
     Для раннього виявлення та реагування на пожежі в лісових масивах лісгоспу функціонує  5 спостережних веж , 4 з яких обладнано системою відео спостереження, що дозволяє своєчасно виявляти лісові пожежі на ранній стадії . Хочеться зазначити , що  лісгоспом  у 2021 році було придбано за власніі кошти одну щоглу та систему відеоспостереження. 
  Лісгоспом для підвищення продуктивності праці працюючих  постійно оновлюється матеріально-технічна база підприємства та  покращуються умови праці. 
   Для патрулювання лісових масивів, працівниками лісової,  по своєчасному виявленню  лісових  пожеж та  лісопорушень,  лісгоспом за власні кошти придбано 10 одиниць автомобільного транспорту . 
     З метою   попередження пожеж в екосистемах та  моніторингу територій державного лісового фонду  придбано інноваційний квадрокоптер. 
     Державним підприємством «Димерське лісове господарство» за 2021 рік :
-  сплачено до бюджетів  всіх рівнів сплачено 48,2млн.грн податків. Це на 45,2 % більше, ніж у 2020 році:  -в тому числі до державного бюджету сплачено 30,0 млн. грн., єдиного соціального внеску 8,4млн. грн., до місцевого бюджету Димерської ОТГ 9,8млн. грн , в загальному 33 % від загального доходу лісгосп віддав державі у вигляді податків та обов’язкових платежів.
- виручка від реалізації продукції склала 146,7млн грн. Це на 75,3% більше, ніж у 2020 році.
- Чистий прибуток підприємств склав 8,0 млн грн. Це на 7,4млн.грн  більше, ніж у попередній рік
-Капітальні інвестиції склали 12,5млн. грн. Це на 227%  більше, ніж у 2020 році. 
-Середньомісячна заробітна плата, у порівнянні з 2020 роком, зросла на 82,9%, або 11333,4 грн.  і склала 25002,5 грн.
  За вище перерахованими досягненнями -  стоять працівники   лісгоспу , які являються основним ресурсом для виконання  поставлених завдань , що спрямовані на подальший розвиток  і рух підприємства вперед,  штатна чисельність  працівників на кінець 2020 року становила 136 чоловік, а  на сьогодні у нас працює 133 штатних працівників.
   Хоча за вікном  зима та на порозі вже чатує весна, тож вся увага  колективу  Державного підприємства «Димерське лісове господарство» приділена до планування лісогосподарських заходів направлених на лісовідновлення, підготовку до пожежонебезпечного періоду, проведеня рубок формування і оздоровлення лісів та інших заходів,  спрямованих на  виконання лісівничих принципів безперервності та не виснажливості.
Директор             Василь ГЛУЩЕНКО