Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Лабораторне обладнання з Туреччини допоможе попереджувати поширення «біологічної пожежі»

Сьогодні, перебуваючи з робочим візитом на Харківщині, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар разом з Почесним консулом Турецької Республіки в місті Харкові Володимиром Білим взяли участь у відкритті лабораторії для боротьби зі шкідниками лісу.
«Нашестя короїда в лісах спостерігається протягом останніх років. Хімічних ліків проти таких шкідників і захворювань на сьогодні немає. Лісівники можуть лише вживати певних заходів з підвищення стійкості лісів та зменшувати ризики їх пошкодження комахами та хворобами. На сьогодні, єдиним методом боротьби з цим жуком є вчасне вирубування свіжезаселених дерев, поки жук ще не вилетів із них», - повідомив Володимир Бондар.
За словами заступника Голови Держлісагентства, існує проблеми із вчасним забиранням хворих та ослаблених дерев з лісу. Зокрема, довгий період погодження санітарно-оздоровчих заходів та сезон тиші, який діє з 1 квітня до 15 червня. 
«Ми працюємо над тим, щоб були внесені зміни до Санітарних правил та законодавства. Хочу наголосити, що вигоди в тому, щоб зрубати побільше хворих дерев немає. Навпаки, чим швидше ми приберемо з лісу хворі та ослаблені дерева, тим менше лісівники рубатимуть потім. Ми не маємо на меті відміняти сезон тиші. Однак, саме в цей період шкідники найбільше розповсюджуються, а ми нічого з цим зробити не можемо. Тому запроваджуємо всі можливі методи – і вносимо зміни до нормативних та законодавчих актів, і проваджуємо біологічні методи боротьби», - сказав Володимир Бондар. 
Він зазначив, що крім своєчасних рубок, необхідно працювати на упередження розмноження шкідників. Для цього відтепер в Україні використовуватимуть біологічний метод вирощування і випускання хижих комах.
Сучасна лабораторія, надана Генеральним директоратом лісового господарства Туреччини, буде працювати в державному спеціалізованому лісозахисному підприємстві «Харківлісозахист». 
«Треба усвідомити, що застосування біологічних засобів це недешевий і довготривалий процес. Необхідно виростити достатню кількість жуків в лабораторії для випуску. Тому на великих територіях, у десятки тисяч гектарів, ефект застосування хижих комах буде помітний тільки через декілька років. Але зниження щільності другої популяції короїда, буде помітно вже в рік випуску», - наголосив заступник Голови Держлісагентства. 
У свою чергу, працівники Харківлісозахисту підкреслили, що за допомогою лабораторного обладнання вирощуватимуться два види комах-хижаків, які потім випускатимуть у ліс як елемент інтегрованого захисту лісу проти короїдів. Личинки короїдів розвиваються приховано в тканинах дерев, формуючи специфічні ушкодження під корою. Thanasimus formicarius – мурахожук – особи якого здатні знаходити яйця, личинок, лялечок і дорослих жуків короїдів під корою дерев, знищувати їх, забезпечуючи біологічний захист дерев. 
«Отримане обладнання – контейнери і термостати для вирощування різних стадій жуків, автоклави для стерилізації поживного середовища, мікроскопи і бінокуляри для контролю параметрів життєздатності популяції мурахожука та інші прилади, необхідні для повного циклу вирощування мурахожуків та випуску їх в природу», - повідомила директор Харківлісозахисту Катерина Давиденко.
Зазначимо, що на сьогодні найбільш небезпечними шкідниками соснових лісів в України є короїд вершинний та шестизубий. Першопричина – негативні процеси, які спостерігаються в лісових насадженнях, що пов’язані насамперед зі зміною клімату. Такі значні підйоми температури сприяють тому, що шкідливі організми починають розмножуватися в своїх неприродних, величезних масштабах, пошкоджуючи не тільки ослаблені, але й здорові насадження. 
Масова деградація соснових насаджень вперше спостерігалась у 2011 року на Житомирському Поліссі, звідки поширилась на інші регіони, а з 2018 року масове, так зване «короїдне» всихання, вже дійшло до соснових насаджень Сумської та Харківської областей.