Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Ліс-дорожче золота,тож бережімо його

Ліс – це життя самої планети. Вабить він до себе в будь-яку пору року: зігріє холодної пори, остудить у спеку, дасть ковток цілющого повітря під час відпочинку, захистить землю від руйнації. Така висока місія зеленого дива, а покликання людини – примножувати, розвивати й берегти цю „зіницю ока” в організмі землі і тоді буде затишно у кожному куточку планети.
Ліс з давніх часів вважався чимось таємничим, навіть, часом, "даром небес". У лісах ховалися від ворогів, там же полювали на звірів, з чиїх шкур робили теплий зимовий одяг, а дерево використовували як будівельний матеріал і паливо.А сьогодні ліс виконує не менш важливу функцію. Адже це не тільки "їжа" і будівельні матеріали, але і "земні легені".
Вони виробляють кисень, нейтралізують шкідливі викиди,  зберігають водні ресурси, впливають на  формування клімату планети, допомагають підтримувати родючість ґрунтів, захищають їх від ерозії, рятують людські поселення від повені. Крім того, ліс є цілісною екологічною системою, середовищем існування величезної кількості рослин і тварин.
Площа заліснених земель в Україні охоплює 10,8 млн га, з них площі з суцільним лісом – 9,5 млн га. Це – майже 16% території нашої країни. Ще двадцять років тому цей показник був на два відсотки меншим, тому в Україні можна говорити про позитивні тенденції щодо збереження лісів
Особливістю лісового господарства України є висока частка лісів (до 50%) з обмеженим режимом використання, де заборонене вирубування основного фонду. Ще одна характерна для України риса - високий відсоток заповідних лісів (майже 13%), що має стійку тенденцію      до зростання.
Пріоритетними завданнями у діяльності ДП «Димерьске лісове господарство», як і у всіх лісівників, є збереження та раціональне використання лісових ресурсів, збереження біорізноманіття, збільшення площі лісів у державі.
Мало хто розуміє тривалість вирощування лісів, перевагу їх екологічного значення над сировинним, необхідність збереження і планомірного примноження лісових багатств в інтересах не тільки нинішніх, а й майбутніх поколінь.
Не всі здатні оцінити роботу лісників, не знають, які великі і складні завдання виконують вони, як важко вирощувати ліси і захисні лісонасадження.
Вирощування лісу – надзвичайно важка праця , як і будь – яка на землі. ЇЇ результати майже недосяжні віку тих, хто садить і плекає це зелене диво планети – український ліс.
Ліси – охоронці нашого краю. Ми вирощуємо дуби, сосни, інші дерева в лісі, а ліс вирощує нас, формує нашу свідомість, виховує любов до рідного краю.
І тому для нашого підприємства важливим є збереження лісових ресурсів та їх раціональне використання, створення нових лісових насаджень з метою доведення лісистості до оптимального рівня, підвищення продуктивності лісів із збереженням та посиленням їх корисних властивостей.
Ось тільки за останні 5 років було створено нових лісових насаджень на площі 1241 га.Але ліс починається з малої насінинки,яку плекають дбайливі руки лісівників. Тож, значна увага приділяється постійній лісонасіннєвій базі, де щорічно заготовляють лісове насіння з покращеними посівними якостями, яке в подальшому висівається в лісових розсадниках та у контрольованому середовищі(коробах).
За минулий 2017 рік відновлено 372 га лісових насаджень та проведено догляд за ними на площі 1229 га, посіяно лісових розсадників площею 3,8 га в яких вирощено 4,0млн.шт. посадкового матеріалу.
Хоч зима ще не визначилась здавати чи ні  своїх позицій, а за календарем вже скоро весна, у лісової охорони  ДП «Димерське лісове господарство» розпочинається  один з найважливіших етапів своєї діяльності – посадка лісу. Вже зроблений  аналіз завдань з відтворення лісів в поточному році, обрахована потреба та наявність посівного та садивного матеріалу. Зокрема,підготовлена та укомплектована ґрунтообробна техніка та необхідний інвентар.
Загалом  весною 2018 року лісівниками ДП «димерське лісове господарство» заплановано створити 232 га лісових культур на зрубах минулого року. Садивного і посівного матеріалу на підприємстві достатньо для запланованих робіт з лісовідновлення. Ще в минулому році лісівниками заготовлено 5657 кг лісового насіння, яке буде висіяно весною у лісових розсадниках. Адже ,досвід у вирощуванні й садінні лісових культур та бажання працювати для добробуту країни, допоможуть нам вчасно та якісно провести лісокультурну кампанію.
Тож,не будемо забувати,що ліс – наше найбільше природне багатство, запорука екологічної безпеки, пріоритетна складова народногосподарського комплексу і основа економічної стабільності країни. Збереження, примноження, дбайливе і раціональне використання цього безцінного національного скарбу – обов’язок не лише лісівників, а й громадськості, кожного жителя нашої рідної України. Лісу потрібний мудрий, дбайливий і виважений господар. Кожен з нас може докласти зусиль для примноження цього багатства, це зовсім нескладно. Саджайте дерева, дбайте про захищеність лісу від пожеж – і наші нащадки будуть нам вдячні.