Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Літня спека — лихо для лісу!

Літня  спека — небезпечний   період для лісу.  Як показує   досвід, населення на початку  літа   починає   массово  відвідувати   лісові  насадження.  За таких   обставин   такі  людські   фактори, як недбалість та необережна поведінка у лісі з вогнем , є головним   чинником  виникнення  лісових   пожеж. 
 Лісова пожежа - лихо для будь-якого району країни. Окрім втрат вартості самої деревини, витрат на гасіння пожеж, це й зниження кількості кисню,  що виділяються лісом, погіршення якості, стану дерев, непридатність для використання їх у рекреаційних цілях, тощо. Лісові загорання знижують приріст деревостанів, збільшують вітровальність і послаблюють зелені масиви, а потім всихаючі дерева стають осередком шкідників і хвороб лісу. Навіть слабка і невелика трав'яна пожежа здатна призвести до загибелі молодих лісових насаджень. 
 ДП «Димерське лісове господарство», як і всі лісівники  дбає про ліси – докладаючи великих зусиль та витрачаючи значні кошти на протипожежні заходи: для своєчасного виявлення лісових пожеж закуплено та встановлено систему «AZIMUTH» для відеоспостереження за лісовими масивами, створюються мінералізовані смуги, приводиться догляд за ними , перекрито  шлагбаумами заїзди  до лісових масивів, перекопано всі позапланові лісові дороги , виставлено аншлаги на протипожежну та природоохоронну тематику. Для швидкого реагування при виявлені лісової пожежі на пожежні автомобілі встановлено GPS навігатори. Лісовою охороною постійно проводяться рейди в лісових масивах по виявленню, та притягненню до відповідальності порушників правил пожежної безпеки в лісах. 
        Але слід  наголосити, що  без  відповідальності  людини та  людського розуміння величини можливої  загрози,   всі ці   запобіжні заходи можуть бути марними.                                                                                                                    
          Під час відпочинку в лісі  слід  пам’ятати про елементарні правила пожежної безпеки.  При виявленні  чи   потраплянні у лісову  пожежу   потрібно:
- негайно   повідомити   оперативно-рятувальну   службу по телефону «101»;
- зателефонувати в  ДП “Димерський  лісгосп” за телефоном  – 32 - 3–46;
- не панікувати та не приймати поспішних, не обдуманих  рішень;
- не тікати  від полум’я, що  швидко  наближається,  у протилежний   від  вогню бік, а долати  край вогню  проти  вітру, закривши голову і обличчя одягом.
           Щорічно     в лісах  України   виникають лісові пожежі (95-98% ),  саме з вини населення. Це й не загашене  багаття, це  й недопалок , кинутий  недбалою рукою в суху траву, випалювання рослинності на пустищах та сільгоспугіддях. 
          А для створення нових  повноцінних  насаджень  потрібно не один десяток років та значні матеріальні і людські ресурси. 
     Лісова охорона ДП «Димерське лісове господарство» застерігає , шановні  гості лісів  , будьте дуже   обережними  з   вогнем, щоб ваша не обережність  не стала причиною лісової  пожежі.