Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Незаконна рубка-дорога справа з неприємними наслідками

Незаконні порубки та пов’язана з ними торгівля нелегальною деревиною сьогодні визнаються у всьому світі як суттєва загроза лісам, що завдає непоправної шкоди довкіллю та екологічному біорізноманіттю, підриваючи зусилля, спрямовані на досягнення сталого лісокористування. Через негативний вплив на економіку країн, ці злочини завдають значних матеріальних та соціальних збитків, позбавляючи держави та їх населення великої частини доходів.
Найбільше таких рубок є самовільними-які є, по суті, дрібними крадіжками лісу. Як правило, їх предметом є технологічна деревина, проте інколи злочинці добувають і ділову лісопродукцію. Суб’єктами цих злочинів є переважно мешканці сільської місцевості. Вчинюючи самовільні порубки, зловмисники на місці розпилюють звалені дерева. Для вивезення деревини до власних домоволодінь чи інших місць складування використовують автомобільний або гужовий транспорт. Місце самовільних порубок обирається зазвичай поблизу населених пунктів. При цьому береться до уваги необхідність швидкого транспортування добутої деревини з лісу до власного домоволодіння або до іншого місця зберігання чи переробки.
До цієї категорії також можна віднести дрібні порубки, добута внаслідок яких деревина перепродається сільськими жителями своїм знайомим, а отримані від продажу гроші використовуються для задоволення нагальних життєвих потреб. Цей вид нелегальних лісозаготівель тією або іншою мірою поширений на всій території країни.
Варто зазначити, що причиною самовільних побутових рубок є не тільки безробіття. Значний прошарок громадян, які мають достатній рівень матеріального забезпечення, але не бажають платити державі або громаді за лісові ресурси і за необхідності вчинюють самовільні порубки. Це переважно пов’язано з деградацією суспільної свідомості, коли певна частина населення вже не сприймає нелегальні порубки як суспільно-небезпечні дії, що завдають шкоди довкіллю. Ліс вони розглядають лише як деревину, що має виключно матеріальну цінність
Тому Державне Підприємство «Димерське лісове господарство» хотіло б нагадати про наслідки таких протиправних дій:
Відповідно до діючого в Україні законодавства незаконна порубка полягає у рубці дерев та чагарників без спеціального дозволу або з порушенням встановлених правил рубки. Під пошкодженням дерев та чагарників розуміється завдання шкоди дереву або чагарнику, що зумовлює припинення його росту або якщо і не припиняє росту, але змінює первісний стан дерев і чагарників на гірший. Пошкодження може здійснюватися різними способами: під час переміщення деревини, механічними засобами, під час рубки інших дерев та іншим шляхом м'яття, роздроблювання, знищення частини дерева чи чагарнику. Знищення лісових культур полягає у такому впливі на них, що має наслідком повне припинення їх життєдіяльності. Знищення та пошкодження може здійснюватися різними способами: витоптуванням, викорчовуванням, спилюванням, підпалом, проїздом транспорту тощо. Знищення та пошкодження лісових культур, сіянців, саджанців тягне за собою відповідальність, якщо воно вчинене у лісових розсадниках і на плантаціях.
За незаконну порубку, пошкодження та знищення лісових культур відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність у вигляді накладення на правопорушника штрафу у розмірі від 85 до 170 гривень.
Окрім цього, відповідно до статті 68 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища" застосування заходів адміністративної відповідальності не звільняє від обов’язку компенсації шкоди.
За таких обставин, згідно діючого в Україні законодавства особа, що винна у незаконні рубці дерев окрім адміністративної відповідальності у вигляді накладення штрафу зобов’язана також відшкодувати шкоду, що була заподіяна внаслідок незаконної рубки.
Шкода заподіяна лісовому господарству незаконною порубкою дерев у кожному окремому випадку визначається відповідно до «Такс для обчислення розміру шкоди заподіяної лісовому господарству підприємствами, установами, організаціями, громадянами незаконною рубкою і пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту», затверджених постановою Кабінету міністрів України від 23.07.2008р. № 665.
Додатково просимо громадян не залишатись байдужими у питанні збережені лісу від незаконних рубок дерев та повідомляти про всі відомі факти такої рубки дерев та про осіб, що її вчинили, працівникам лісгоспу.
Щиро сподіваємося на Ваше розуміння та сприяння у виявленні, припиненні і запобіганні протиправних дій у лісі.