Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Обережність-запорука збереження лісу

Осіння пора…Як заворожує вона своєю красою. Але найбільш чаруючим і гарним постає перед нами осінній ліс.
Чудово, неначе в казці! Все навколо виблискує під яскравими промінчиками лагідного сонечка. Вже не почуєш веселих пісень дзвінкоголосих пташок. З дерев повільно опадає листя, наче пофарбоване чарівним пензлем у жовтогарячий колір.
Поважно хитаються маленькі ялинки та високі сосни своїми вічнозеленими верхівками, ніби мирно розмовляючи між собою. Тільки свіжий подих вітру інколи порушує цю розмову.
Починаючи з липня, почався масовий грибний сезон. Тепла погода та лагідне сонце приваблюють любителів «тихого полювання» якомога частіше навідуватись до лісу, щоб принести додому  побільше грибів та ягід.
Але часто такі «гості» доставляють лісівникам багато клопоту. Адже ще не закінчився пожежонебезпечний період-частина року, коли виникають пожежі в природних екосистемах та сільськогосподарських угіддях (з моменту сходження снігового покриву навесні до настання стійкої вологої осінньої погоди або утворення снігового покриву).
Тому для попередження виникнення пожеж у природних екосистемах, в тому числі лісових масивах, сільськогосподарських угіддях, торфовищах населенню потрібно дотримуватись певних правил поведінки в лісі.
Впродовж пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:
- розведення багать у лісі; 
- заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
-відвідування населенням хвойних насаджень при підвищеному класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека)
-палити, кидати у лісі, на сільськогосподарських угіддях, торфовищах непогашені сірники, недопалки;
-випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь; 
-залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередачі, зв'язку, радіофікації, інших комунікацій та об'єктів деревні залишки і горючі матеріали; 
-звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.
Разом з тим, лісівники ДП «Димерське лісове господарство» закликають: якщо ви помітили загоряння в лісах, на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101» чи повідомте в найближче лісництво або лісгосп. Пам”ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків і допоможе зберегти наші ліси.