Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Першоцвіти – перша посмішка весни

Настала довгоочікувана весна, принесла із собою радість світлих сонячних днів. З  приходом весни  все навкруги почало оживати, прокидатись  від зимового сну! Щойно пригріє перше весняне сонечко, у наших лісах з'являються перші вісники весни — тендітні первоцвіти.     
Пробившись через ґрунтову товщу, а іноді, через сніговий килим, вони прийшли вітати весну і людину. 
І ось розпочинається весняний карнавал: білосніжні підсніжники, фіолетовий шафран, блакитноокі проліски, оповита сріблястою павутинкою сон-трава, ключі первоцвіту, ніжно-рожеві та білі китиці рясту, темно-сині, білі, голубоокі фіалки, палаючий горицвіт, порцелянові філіжаночки конвалії. 
Цвітіння – відповідальна пора в житті рослин і час великої уваги до них людей. Різноманітність форм, багатство фарб та ароматів зробили квіти важливим атрибутом людського буття. Це особливо стосується ранньоквітучих рослин, або, як їх точніше називають – первоцвітів.
Життя починає вирувати і вабити людей на природу, до лісу,  де свіжий подих весни, блакитне небо, веселий гомін джерельних вод та безмежжя простору. Та найбільше манять до себе оті маленькі яскраві перші весняні барви – квіти-первоцвіти. 
Багато людей спішать до лісу помилуватися неповторною красою природи, вдихнути аромат  перших весняних квітів, який   відчувається здалеку. 
Але не всі люди ходять до лісу милуватися, дехто має наміри наживитися, знищити перші квіти. Хотілося б зазначити , що багато первоцвітів віднесено до числа рідкісних рослин, які  знаходяться на межі зникнення і занесені  до Червоної книги України ,   збір яких законодавчо обмежений, або заборонений,  та тягне  за собою накладання штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від п'яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно добутого (стаття 90 з Кодексу України про адміністративні правопорушення).
Лісівники  ДП « Димерське лісове господарство»  застерігають , що коли і у вас з'явиться бажання зірвати первоцвіти, не поспішайте, замисліться — вони можуть зникнути з цього лісу, з нашої Землі. Чи хотіли б ви цього? Тільки уявіть, що можуть зникнути сон-трава, медунка, мати-й-мачуха, підсніжник, пролісок, конвалія, горицвіт весняний, білоцвіт, первоцвіт.
Прислухайтеся до свого серця і до поклику душі , спілкуйтеся з природою, вивчайте її, вірте у її лікувальні властивості — і вона подарує вам немало радості.