Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Полон "тихого полювання"

Важко зустріти людину, яка б не захоплювалась збиранням грибів – цінним даром наших лісів. Їстівні гриби завжди приваблювали людей, оскільки потрапляючи у раціон харчування, людський організм одержує цінний продукт, багатий на білки, вітаміни, вуглеводи, мінеральні солі, мікроелементи, жири, ароматичні речовини.
Грибники – особливий народ. Вони як справжні мисливці, готові в будь-яку погоду забиратися в лісову гущавину, знають свої потаємні місця, бережуть грибні гайки і галявинки від навали туристів і дотримуються всі правила лісового кодексу: бери, що знайшов, але збережи відтворення для майбутнього. Справжні грибники володіють особливим зором, навіть чуттям, знають, де ховаються об’єкти їхнього полювання, знаходять їх там, де простий любитель пройде і не помітить нічого привабливого.
Збір грибів у наших лісах починається ранньою весною і закінчується пізньої осені, плодоносять гриби хвилями в залежності від погодних умов.Перед початком грибного сезону важливо навчитися відрізняти, які гриби неїстівні та навіть смертельно небезпечні для людини. Серед відомих фахівцям отруйних і неїстівних грибів на території України найчастіше являються бліді поганки, мухомори, сатанинський гриб, іноцибе, ентолома отруйна, несправжні опеньки, жовчний гриб, отруйні паутинником. За даними міністерства охорони здоров'я України, щорічно найбільше смертельних випадків отруєння грибами відбувається через вживання в їжу блідих поганок.
Працівники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» нагадують відпочивальникам:  перш ніж йти в ліс, необхідно докладно познайомитися з видами грибів і навчитися відрізняти справжні лісові гриби від поганок. Є золоте правило: краще збирати, наприклад, тільки опеньки і ніякі інші гриби, але бути упевненим в тому, що це справжні, їстівні, а не їх отруйні двійники.
Відвідування лісу населенням в останні десятиріччя дуже збільшилось, збір грибів незрівнянно зріс. На жаль, ресурси багатьох видів їстівних грибів останнім часом на території України дуже зменшились, а в деяких зарубіжних країнах окремі види зовсім зникли. У багатьох відвідувачів лісу укорінилася дуже небезпечна для стану лісу звичка. Збирають гриби, повністю очищають від них ліс, а також знищують неїстівні та отруйні гриби. Цього не можна робити.
Лісники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство»  попереджають грибників, що плодові тіла численних їстівних грибів ростуть у лісах лише внаслідок облігативного зв’язку їх з корінням деревних рослин. 
Якщо вам трапляється красень-мухомор чи невідомий гриб, то його не слід чіпати. Хай росте. Він потрібний деревам, кущам, його використовують для самолікування тварини, ними ласують глухарі, тетеруки, куріпки, сойки. Білка особливо полюбляє гриби. Зірве його і повісить на сухий сучок якнайвище над землею та так, щоб він значну частину дня був на сонці. Незабаром гриб висохне, а взимку вона обов’язково його знайде.
      Треба бути уважним, знайшли один гриб - шукайте поруч інші, а не бігайте даремно по лісу. З роками, як і на полюванні і рибалці, прийде успіх, і ваша козубенька завжди буде наповнена ароматними грибами, а за бажання і дикими ягодами.
      Дари лісу поряд з вами, варто зважитись на одну поїздку, а там вже само собою,  потрапите в "полон" грибного полювання.
Не зайвим було б  нагадати любителям «тихого полювання»,  про  усю користь того, що дають нам зелені насадження. Адже болісно дивитись, як горить ліс: конають у муках столітні дуби, тендітні берізки, вічнозелені ялинки та сосни, тремтячі осички. І це справа рук людини: її безпечність, невихованість. Кинута цигарка,яку забули загасити, в мить знищує всю красу лісу.
Тому,давайте з повагою відноситись до лісу-головної природної скарбниці нашої країни.