Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Примножуємо та захищаємо природу

Птахи – окраса нашого життя. Вони зачаровують своїм співом, поведінкою і надають природі неповторного колориту.Вони – наші помічники, бо доглядають за деревами і поїдають комах. Роблять те, що людям не під силу – рятують наші ліси від шкідників. 
Поїдаючи комах, птахи масово винищують їх у великій кількості, чим запобігають  загрозі виникнення та розмноження осередків особливо небезпечних шкідників рослинного світу.Для більшості птахів ліс слугує місцем поселення, розмноження та харчування. Пернаті розносять у лапках та дзьобі насіння, плоди дерев і кущів, завдяки цьому розростаються наші зелені масиви, які є постачальниками кисню для всього живого на планеті. 
Одні з таких «санітарів лісу»-шпаки. Шпак звичайний досить поширений птах наших територій. Прилітають одні з перших і їхній приліт є вірною ознакою близької і теплої весни. Гніздиться переважно в дуплах дерев, також заселяються пари і в штучні гнізда, як правило шпаки займають свої колишні шпаківні. Вони влаштовуються на проживання не тільки в населених пунктах, але й у лісі, тому що шпак ще здавна був лісовим птахом, який допомагає лісівникам у боротьбі зі шкідниками. До прикладу,один виводок шпаків за 5 днів може з’їсти близько 1000 травневих жуків та їх личинок. 
У лісівників ДП «Димерське лісове господарство» із приходом весни з’являється чимало клопотів. Адже з настанням тепла пробуджується усе живе, в тому числі і шкідники лісу, які своєю згубною діяльністю сприяють масовому виханню лісів. 
І тому, виготовлення та розвішування шпаківень - це щорічний плановий захід, що проходить в рамках акції Державного агентства лісових ресурсів України «Майбутнє лісу у твоїх руках». Адже, розвішування шпаківень – це біологічний метод боротьби з шкідниками лісу, який не шкодить довкіллю на відміну від хімічного.
Цьогоріч лісівниками виготовлено 200 шпаківень. Розвішувати їх будуть у кожному лісництві, дотримуючись загальних стандартів: екологічні непофарбовані матеріали з шорсткістю з внутрішньої сторони ,щоб пташенятам легко було вилізти з штучного гнізда та отвором  діаметром 5,5 см. Розміщення пташиного будинку в лісі проводиться в захищеному місці, на висоті 4-5 метрів зі східної сторони дерева. Дах шпаківні зйомний, адже такі будиночки варто чистити після кожного виводку, інакше окрім горобців, шпаківню повторно ніхто не заселить. Встановлення та ремонтування «пташиних квартир» забезпечує птахам комфорт, захист їхнього потомства і відповідно -  успішне розмноження птахів у період гніздування. Та оселитися у «новобудові» можуть не лишень шпаки, а й стрижі, синиці, ластівки, мухоловки і, навіть, сови.
Пізніше за місцями, де розвішані шпаківні ведеться спостереження про їх заселення. І, як показує практика, заселення відбувається на 80%, що дуже позитивно впливає на санітарний стан лісу.
Птахи потребують захисту і нашої уваги в усі пори року. І добре було б, якби не лише лісівники, а й усі люди пам’ятали: стан нашого довкілля та природи багато в чому залежить від нас, і  ми повинні дбайливо ставитися до всього,  що нас оточує.