Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Семінар " Напрямки ефективного використання низькоякісної деревини в умовах масового всихання деревостанів"

1 листопада в ДП "Димерське лісове господарство" під головуванням заступника начальника Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства Тараса Васьківа та директора підприємства Василя Глущенка був проведений семінар на тему : " Напрямки ефективного використання низькоякісної деревини в умовах масового всихання деревостанів". У семінарі взяли участь директори та головні інженери державних лісогосподарських підприємств Київщини.
На початку наради було зазначено, що в лісах Київської області відбувається масове всихання соснових насаджень. Внаслідок сукупної і тим самим підсиленої дії стовбурових шкідників на сьогоднішній день площа всихаючих деревостанів становить більше 30 тисяч гектарів. 
Найбільш дієвим і по суті безальтернативним методом боротьби з поширенням агресивних шкідників і хвороб на даному етапі є проведення суцільних та вибіркових санітарних рубок, спрямованих на видалення осередків ураження та подальше відновлення зрубів більш стійкими деревостанами 
Невчасне проведення заходів з поліпшенням санітарного стану лісів призведе до подальшого поширення шкідників та хвороб лісу та збільшення площ всихаючих соснових насаджень. 
Одним з шляхів використання низькоякісної деревини у нинішніх умовах є подрібнення даної сировини на технологічну тріску, яка на сьогоднішній день є затребувана на ринку.
На погрузочній площадці Катюжанского лісопромислового комплексу присутнім було продемонстровано можливості випуску даної продукції на прикладі машини австрійської компанії Komptech моделі Аxtor 8052. Дана установка перероблює  кореневі системи дерев, гілки, вершини та горбиль. Установка є мобільною та не прив’язана до електролінії.
На прикінці зустрічі були розглянуті питання щодо необхідності ефективного використання низькоякісної деревини.