Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Семінар-навчання «Нагляд за станом соснових насаджень і призначення в них санітарно-оздоровчих заходів»

21 вересня в ДП «Димерське лісове господарство» на території Катюжанського лісництва за участі головного лісопатолога ДСП «Київлісозахист»  Заболотньої Галини Олександрівни та провідного лісопатолога ДП «Димерське лісове господарство» Гайової Світлани  Василівни був проведений семінар щодо проблеми всихання лісових насаджень та ураження їх шкідниками. Адже у зв’язку із значними кліматичними змінами в останні роки в лісових насадженнях  ДП «Димерське лісове господарство» відмічається масове всихання. Склалися сприятливі умови для масового розвитку та розмноження небезпечних шкідників лісу, зокрема групи комах-ксилофагів. Ці шкідники заселяють дерева сосни звичайної і сприяють поширенню в тканинах дерев грибів,які призводять до швидкої загибелі насаджень.
В семінарі брали участь представники лісової охорони лісу лісгоспу,а саме: головний лісничий,інженери відділу лісового господарства,лісничі та помічники лісничих, майстри лісу. В ході навчання відбувся виїзд учасників семінару в лісові насадження для огляду уражених ділянок, ознайомлення з видовим складом шкідників лісу, основами діагностики та принципами прогнозування розвитку патологій в лісових масивах. Було наочно доведено,що найбільш дієвим і по суті безальтернативним методом боротьби є доцільність проведення рубок у місцях поширення хвороб дерев, як одну з основних практик щодо недопущення розповсюдження шкідників та всихання на інші не вражені шкідниками ділянки лісу. Адже масштаби пошкодження досягли такого рівня, що біологічні методи боротьби не завжди допомагають і потрібно проводити санітарні рубки хворих дерев з дотриманням всіх вимог законодавства. Головне зараз - це зменшити темпи і обсяги поширення всихання та запобігти масовому розповсюдженню шкідників. Тому пошкоджені насадження потребують негайного лісогосподарського втручання , з подальшим відтворенням нових високопродуктивних деревостанів. 
Лісівники ДП «Димерське лісове господарство» вже зараз приймають міри для боротьби з цією проблемою, зокрема проводять інвентаризацію осередків шкідників у соснових насадженнях з метою виявлення пошкоджених ділянок лісу .
Семінари такого рівня, які наочно показують і висвітлюють проблеми всихання насаджень, корисні не тільки для працівників лісового господарства. Такі великі наслідки стрімкого всихання соснових лісів не можуть не турбувати і місцеві громади,і представників влади всіх рівнів,тому що тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти лісові насадження для наступних поколінь.