Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Шкідники не знають кордонів

Кожного року лісовим насадженням загрожує цілий комплекс шкідників. Для хвойних найбільш небезпечними є звичайний та рудий сосновий пильщики, сосновий шовкопряд та сосновий п’ядун. Для листяних – зелена дубова листовійка, зимовий п’ядун, непарний шовкопряд. Лісовим культурам великі збитки завдають хрущі.
При масовому розмноженні шкідники завдають великої шкоди, що приводить до незворотних наслідків.
Одноразове об’їдання крони дерев призводить не тільки до втрати приросту одного чи кількох років, а й викликає суховершинність, або іноді і повну загибель дерев. Найбільш інтенсивно насадження об’їдаються навесні та влітку.
За умов своєчасної сигналізації про появу і правильного обліку було виявлено осередок соснового шовкопряда у лісових масивах Шевченківського лісництва загальною площею 217,5 га державного підприємства «Димерське лісове господарство».   
 У відповідності до проведених обстежень  було встановлено, що ступінь пошкодження насаджень за умови не проведення винищувальних заходів боротьби становитиме від 70 до 100 відсотків, яке спричинить втрату 4 середньо періодичних приростів насаджень, або їх загибель та розповсюдження осередку соснового шовкопряда на площу близько 2,0 тис.га .
З метою збереження насаджень і локалізації осередку шкідника та недопущення до його розповсюдження  лісгоспом 21 травня поточного року  проведено наземні винищувальні заходи з використанням аерозольної технології  (ГАРД-МН).  
 Хімічну обробку лісових насаджень Шевченківського  лісництва загальною площею 217,5га було проведено в таких кварталах  24,25,32,33,34,35,41. 
Даний обробіток було проведено згідно Проекту наземної хімічної боротьби з шкідниками лісу (сосновим шовкопрядом), який затверджений та погоджений з Київським спеціалізованим лісозахисним підприємством, Київським обласним та по м. Києву управлінням лісового та мисливського господарства, Вишгородською районною державною адміністрацією, головним    управлінням  Держпродспожив     служби в Київській області  і Абрамівською сільською радою .
Для проведення обробки використовувався препарат «Фастак», який пройшов державну реєстрацію і зазначений у Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в лісах України.
Фастак є синтетичним піретроїдом і належать до «третього покоління інсектицидів». Фастак – характеризується швидкою інсектицидною дією проти хвоє-листогризучих комах. Норма витрати становить 50-100 г на 1 гектар лісу. 
Перед початком здійснення заходів боротьби із шкідником лісу   було попереджено населення Абрамівської та Катюжанської сільських рад про проведення винищувальних заходів та карантинні строки,  через оголошення в засобах масової інформації, мережі Інтернет, місцях скупчення людей.  В місцях в’їзду до лісу вздовж доріг, біля квартальних просік  встановлювались відповідні попереджувальні та роз’яснювальні знаки .
Ще раз лісгосп наголошує до 10 червня заборонено будь-яке побічне користування в оброблених насадженнях, а саме збір грибів, ягід, рослин, меду, випас худоби, сінокосіння та ін.