Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Станьмо спільно з нами до лав захисників лісу

У весняно-літній період охорона лісових масивів від пожеж надзвичайно актуальна. І  це проблема не лише лісівників, а й кожного з нас. Адже  ліс  —  наше спільне надбання. 
Як це чудово-спекотної днини, особливо у вихідні, поїхати на природу, щоб відпочити  на лісовій галявині серед краси природи,  з піснями під гітару  біля вогнища в дружному колі . Насолоджуючись красою природи,пам’ятаймо  про правила поведінки у лісі: «Не залишайте після себе сміття, не запалюйте вогнище в пожежонебезпечний період».
Адже основна причина лісових пожеж – необережне поводження з вогнем та нехтування правилами пожежної безпеки. Особливо тривожить той факт, що керівники сільських господарств,  підприємці та жителі сіл прибирають  суху траву за допомогою вогню. Підпаливши  траву,  господарі не слідкують за поширенням вогню,  і як наслідок вогонь потрапляє  в ліс. Часто лісові пожежі виникають з вини людини, яка  кинула цигарку чи сірник. Тому і стоять понад дорогами не зелені сосонки, а жовті та руді. Більше вони не порадують дітей та дорослих своєю красою взимку. 
Також, з наближенням літа все частіше можна побачити дітей на відпочинку в лісі та біля водойм, які безпечно поводяться з вогнем, а поблизу немає дорослих , які б попередили про небезпеку. Та все одно  шкоду, яку може принести пожежа від дитячої бездоглядності,  доведеться  відшкодовувати.
Лісівники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» хотіли б нагадати поціновувачам лісу про основні правила поводження в лісових насадженнях в пожежонебезпечний період. Отже, під час відвідування лісових насаджень слід пам’ятати наступне.
 Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:
– розведення багать у лісі;
– заїзд на територію лісового фонду (крім транзитних шляхів) транспортних засобів та інших механізмів;
– палити, кидати в лісі непогашені сірники;
– розміщувати ближче, ніж за 100 м від узлісся смітники, вогненебезпечні виробництва та розводити багаття;
– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо прилягають до лісу (в тому числі проводити сільськогосподарські пали);
– звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки; 
–   побутові та горючі відходи тощо.
Контролювання  цих вимог покладено на органи внутрішніх справ, державну пожежну охорону і державну лісову охорону.
Та головне – ставлення громадян до лісу. Вогонь у лісі спинити вкрай важко. На жаль, це розуміють переважно ті, кому доводиться боротися з наслідками недбалого ставлення людей до природи.
Якщо ви стали свідком пожежі не залишайтесь байдужими. Коли  вогонь не великий, спробуйте  загасити самотужки  або  зателефонуйте  до служб , які цілодобово чергують, аби врятувати ліс від пожежі.
Не будьте байдужими до майбутнього нашої природи! Будьте обережні з вогнем у межах будь-якої природної території, щоб ваша необережність не стала причиною лісової пожежі. Давайте працювати спільно і разом берегти наші ліси від пожеж.