Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Всихання соснових насаджень-виклик для лісівників

Прекрасні ліси прикрашають наш край. Але з кожним роком стає все важче зберегти хвойні лісові насадження, адже у них є підступний ворог, від якого ліс беззахисний. Це шкідники та хвороби лісу.
При заселенні сосен стовбуровими шкідниками синява поширюється згори донизу. Пробні зрізи підтверджують це.Раніше у поліських лісах навіть для наукових досліджень не просто було знайти цього шкідника. Тепер їх присутність масова. Спалахи масового розвитку шкідників лісу губить цілі лісові масиви.
Оскільки сосна є головною лісоутворювальною породою на понад 30% площі лісового фонду України,а в ДП «Димерське лісове господарство» вона становить 85 % від загальної площі лісів, то всихання соснових насаджень є небезпечним з погляду не тільки втрати деревини, а й ефективного виконання всіх екологічних функцій лісу. Під найбільшою загрозою знаходяться насадження, які ростуть поблизу осередків минулих років. 
Згідно із цим , лісівники ДП «Димерське лісове господарство» постійно проводять з представниками «Київлісозахист», Київського обласного управління та громадкістю обстеження насаджень, на підставі яких здійснюють санітарні рубки відразу після виявлення знебарвлення крон, тобто до того, як із дерев вилетять жуки нового покоління. Виявляють зміни кольору крон під час наземного обстеження насаджень. Для цього вибирають характерні ділянки насаджень зі свіжими "плямами" всихання та відвідують їх щотижня. Адже є загроза зараження інших лісів, зокрема і так званих недоторканих «дерев майбутнього», які знаходяться у безпосередній близькості з хворими.
 Ліс росте і проблеми накопичуються. Проблеми, які не вирішуються сьогодні -автоматично пролонгуються на десятки років вперед. Найкращими заходами запобігання поширенню стовбурових шкідників і збудників синяви, яких вони переносять, є вирубування уражених личинками шкідників дерев санітарними рубками.
На жаль, у боротьбі з всиханням соснових насаджень дієвої альтернативи вирубці хворих дерев немає. І від швидкості виконання цих робіт залежить можливість зупинити поширення хвороби. Тож працівники ДП «Димерське лісове господарство» дуже сподіваються, що у боротьбі зі всиханням, яке у сусідній Білорусі вже назвали біологічною пожежею в лісі, знайдуть підтримку в представників влади та громади.
Адже тільки загальними зусиллями ми збережемо «зелені легені» планети.