Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Дбайте про ліс і він віддячить вам

Ліс відіграє велике значення в житті людини. Він дає деревину, гриби і ягоди, лікарські рослини -важко навіть оцінити всі лісові "дари".
Крім цього, ліс виконує і екологічні функції: захищає грунт від ерозії, допомагає річкам і озерам бути повноводними, насичує повітря киснем. А в наше століття урбанізації та машин цінність лісу різко зросла ще й завдяки тому, що безліч людей знаходять у ньому прекрасне місце відпочинку, невичерпне джерело естетичної насолоди. Все це вимагає дуже дбайливого ставлення до лісу.
Найбільше лихо для лісу- це пожежа, яка, на жаль, найчастіше виникає від людських рук і заподіює лісовому господарству непоправної шкоди. Тому кожен, хто виїжджає в ліс, повинен знати і суворо дотримуватися правил пожежної безпеки.
Правила ці нескладні. Перед розведенням багаття необхідно зняти верхній шар грунту, здатний горіти, на ширину не менше 75 см від місця для багаття і тільки в місці,передбаченому для розведення багаття(рекреаційне місце відпочинку). Перед тим як піти, багаття повиненно бути ретельно загашено  до повного знищення всяких ознак можливого спалаху вогню і виникнення лісової пожежі Навіть маленька жаринка через деякий час здатна перетворитися на неприборкану стихію. Тому до вибору місця для розведення багаття потрібно ставитися з усією серйозністю.
У пожежонебезпечний період забороняється кидати на землю не погашені сірники, недопалки. Неприпустимо в цей час і курити і лісі, тому що загоряння може статися від незгаслого попелу, що впав з сигарети. Відомо, що будь-яку пожежу легше попередити, ніж загасити. Справедливо це твердження і щодо лісової пожежі. Але якщо пожежа все-таки почалась, необхідно вжити всіх необхідних заходів її ліквідації. Притушити вогонь можна закидаючи його землею або заливаючи водою. Можна збивати полум'я великими гілками листяних дерев. При цьому треба мати на увазі, що удари гілками по вогню зверху мало ефективні, вони навіть можуть сприяти розкидання іскор і виникненню нових вогнищ загоряння. Правильно наносити удари збоку, похило по напрямку до вогню і з невеликим "притиском", затримуючи гілки на місці удару.
Державне Підприємство «Димерське лісове господарство» закликає громадян :у випадку виявлення лісової пожежі, необхідно негайно будь-якими засобами повідомити про неї в найближчий лісгосп чи на номер «101», адже ліс можна зберегти тільки спільними зусиллями людей.