Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Небезпечні «жителі» лісу

В спекотні дні найбільш вабить відвідувачів ліс - своєю прохолодою,затінками та чудовим повітрям. Але знаходячись в лісі,треба бути обережним. Адже в липні-серпні фіксують найбільше укусів бджіл та ос.
Їх приваблюють не тільки солодощі ,фрукти чи парфуми а й одяг: яскраві кольори та квітчастий візерунок. 
При укусі, насамперед, необхідно витягнути з рани жало, щоб менше отрути попало в кров. На відміну від бджіл, оси після нападу не вмирають. Найбільш небезпечні укуси шершнів і джмелів-представників найбільшого роду ос. Вони боляче вжалюють, а їх отрута-сильний алерген. 
Для здорової людини укус комахи безпечний, але є категорія людей, яким слід уникати нападу ос. Це алергіки та астматики. Має значення і місце укусу. Якщо він потрапив в область грудної клітини, живота, а також в голову, наслідки можуть бути більш важкими, ніж при укусі в іншу частину тіла. Дуже небезпечні укуси в область ротової порожнини, це часто прозводить до набряку дихальних шляхів та смерті від задухи.
Тож, в першу чергу постарайтесь вилучити отруту із ранки, потім охолодіть ужалене місце, прикладіть примочку з розчином солі або соди (десертна ложка на півсклянки води). Навколо ранки можна нанести гормональну мазь або антигістамінний гель. Обов’язково слід прийняти антигістамінний засіб.
Якщо в укушеного розвивається набряк лицевих тканин, бронхоспазм, прискорюється серцебиття, з'являються судоми, біль у попереку, суглобах, області серця, слід негайно викликати “швидку допомогу ”.
Державне Підприємство «Димерське лісове господарство» закликає громадян бути обережними, і тоді відпочинок в лісі принесе тільки радісні та приємні спогади.