Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Нагодуй птахів взимку

Підгодівля птахів взимку — найкращий спосіб одночасно спостерігати цікавих пернатих сусідів та допомогти їм у скрутний період. І навіть найскромніша годівничка може стати у нагоді. Але тут також є свої залізні правила та маленькі хитрощі. 
Годівничку можна повісити як на бокових гілках дерев, так і міцно прикрутити до стовбура (якщо поруч нема котів), велику годівничку — вкопати на стовбі у землю. У цьому випадку стовб має бути гладенький (від котів), а за потребою містити захисну металеву муфту як захист від білок. Не можна розміщувати будиночок на стовбі посередині великої галявини, бо на пташок може почати полювати малий яструб. Загалом треба потурбуватись, аби годівничка була недоступною для хижаків (котів та куниць), наприклад, не висіла поруч із огорожею, над низькими товстими гілками, серед низьких кущів. Найоптимальніша висота для годівнички — 1,5 метрів.
Найголовніша умова розміщення годівнички — до неї має бути зручно навідуватись кожного дня або у крайньому випадку через день: підсипати свіжих кормів, чистити від бруду та недоїдків. Так, відповідальне ставлення до годівнички — критично важливе.Пташки дуже добре запам’ятовують місця концентрації кормів. Вивчивши таке місце, вони будуть перевіряти його щодня. У люті морози головна умова виживання птахів — наявність енергії та тепла, яку забезпечує виключно їжа. Кожен рух на морозі змушує птаха витрачати енергію. Якщо ви привчите птахів навідуватись до годівнички, а потім вона у якийсь момент виявиться порожньою, енергію буде витрачено марно, і птаха може загинути. Тому якщо не впевнені, що зможете постійно підгодовувати птахів до відлиги, то краще і не починати.
Досипати корми у годівничку краще зранку. Загнилі та зволожені корми треба обов’язково викидати. Пліснява вкрай небезпечна для птахів. Деякі керівництва радять дезинфікувати годівничку раз у 4-5 тижнів.
Але що тільки не насипають люди у годівниці ! Чіпси, великі ламті чорного та білого хліба, залишки печива та тістечок, гречану крупу, ковбасні шкірки та картопляні лушпайки. Все це здатне привабити до годівниці у кращому випадку голубів та ворон. У найгіршому випадку така їжа просто шкідлива.
Головне правило меню — птахам не можна давати прогоркле та гниле, смажене, солоне. Жодного чорного хлібу! Він починає бродити у шлунку і може навіть призвести птаха до загибелі. Не зловживайте також і білим хлібом. Його можна давати тільки у вигляді сухих крихтів і в невеликій кількості. Не кладіть у годівницю пшоно. Без захисних оболонок на ньому утворюється тоненький шар плісняви та шкідливих для птаха речовин. Перловка та гречана крупа дуже гігроскопічні, набухають у шлунку, краще утриматись. Чечевиця, горох та квасоля, сухий рис, овес — незручний корм для маленьких птахів з невеличкими дзьобами. Овсом залюбки поласують тільки голуби, горлиці або сірі куріпки. Те саме стосується пшениці та ячміню, ці корми можна закладати у годівничку, тільки подрібнивши.
Найкращий корм для багатьох видів — несмажене насіння соняшника. Якщо робите зернову суміш для підгодівлі власноруч кількість соняшника може бути до 50 % (не більше). Інші складові — це просо, вівсяні пластівці, насіння трав. Несолоне сало на мотузочку поважають дрозди, синиці та повзики. Трохи розмочені сухі яблука та родзинки, а також свіжі яблука, гарбуз, моркву, кукурудзу залюбки споживають також дрозди. Для сойок, костогризів та дятлів можна приготовити несмажений несолоний арахіс, насіння дині, гарбуза, соснових шишок. Дрозди та гості з далекої півночі — омелюхи — зрадіють ягодам горобини, шипшини, глоду та іншим. Якщо восени гарний врожай, і у природі залишок таких кормів, варто запасти їх заздалегідь.
Тож, за ініціативи Державного агентства лісових ресурсів України та в рамках загальнодержавної акції «Нагодуй птахів взимку» Державне підприємство « Димерське лісове господарство» долучилось до акції та розмістили в школах та садочках в зоні діяльності лісгоспу годівнички для птахів,які були виготовлені   робітниками лісгоспу. Проведення акції відбулося у Всесвітній день клімату. 
Метою проведення акції  є допомога птахам, а саме: розміщення годівничок на територіях шкіл та дитячих садочків в зоні діяльності лісгоспу.
Цього року Державне підприємство «Димерське лісове господарство»  подарувало і домогло розвісити годівнички у НВК «Димерська гімназія» ЗОШ І ступеня, ОЗНЗ Катюжанська ЗОШ І-ІІІ ступенів,Литвинівська ЗОШ І-ІІІ ступенів,Литвінівська ДНЗ ЯС « «Малятко», ОЗНЗ Катюжанська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Катюжанська ДНЗ ЯС «Лелеченя», Димерська ЗОШ І-ІІІ ступенів.
Що найбільш запам’яталось - це реакція діток і їх задоволення від розвішування годівничок та , звісно ж, годування пташок. Кожна дитина хотіла як найбільше насипати зерняток та сушених крихт хлібу у годівничку.
Адже, коли діти розуміють і намагаються допомагати нашим «найменшим» братам- це варто всіх тих зусиль, які докладають батьки та вчителі, бо  любов до тварин треба прививати з дитинства, щоб у дітей було чуйне, добре і щедре серце.                                                                                                                                                                                                                                       
Більше фотоматеріалів за посиланням нижче: