Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Парламент не скасовував мораторій на експорт лісоматеріалів необроблених!

Деякі засоби масової інформації невірно трактували рішення Верховної Ради України щодо підтримки пропозицій Президента України стосовно мораторію на експорт дров.
У зв’язку з цим, Державне агентство лісових ресурсів України повідомляє. У 2015 році Парламент ухвалив закон про мораторій на експорт лісоматеріалів необроблених, крім сосни. З 2017 року введена повна заборона на експорт лісоматеріалів необроблених (крім дров). І цей мораторій продовжує діяти. Парламент не приймав рішення щодо скасування мораторію на експорт лісоматеріалів необроблених (або як називають «ліс-кругляк» чи ділова деревина).
3 липня 2018 року Парламентом було ухвалено Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів». Він передбачав посилення кримінальної відповідальності за контрабанду лісу. Окрім того, Законом тимчасово, строком на 8 років, планувалося заборонити вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної (дров).
Президент України ветував цей Закон через невідповідність його міжнародним зобов’язанням України і подав до Парламенту пропозиції виключити норму про введення мораторію на експорт дров, встановивши захисні заходи, спрямовані на збереження українських лісів.
6 вересня, Верховна Рада України підтримала ці пропозиції Президента України.
Таким чином, Закон щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів прийнятий без норми про мораторій на експорт дров.
Державне агентство лісових ресурсів України підтримує посилення відповідальності за будь-які незаконні дії в сфері лісового господарства, а також рішення Парламенту щодо підтримки пропозицій Президента України.
Довідково.
На складах лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Держлісагентства, на сьогодні знаходиться близько 500 тис. куб. метрів дров паливних, які не реалізуються на внутрішньому ринку.
Держлісагентству підпорядковано 73% всіх лісів України. Інші 27% лісів підпорядковані іншим лісокористувачам (центральні органи влади, обласні ради, інші).