Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Попередити пожежу набагато простіше, ніж загасити!

Щовесни, з настанням сухої погоди, зростає ризик виникнення пожеж внаслідок самовільного спалювання рослинності. Подібні дії призводять до забруднення навколишнього середовища, а вогонь може перекинутись на лісосмуги, ліси, присадибні території. За декілька годин неконтрольована пожежа може знищити цілі лісові масиви, які росли десятками років, а про збитки годі й казати – рахунок може йти на мільйони.
Щорічно пожежі в природних екосистемах завдають значного збитку державі та, в першу чергу, навколишньому середовищу. Величезної шкоди пожежі завдають фауні – гинуть птахи, звірі, знищуються їхні домівки.
Окрім безпосередньої впливу на здоров’ю людини, спалювання листя і сухої трави ,яким так не гребують наші громадяни,призводить до непоправних наслідків, а саме:
- в сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці, лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени, створюються умови для розвитку попелиць навесні.
- спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.
- за нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту.
- на природних ділянках  вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.
- знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.
- при спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість степових пожеж.,і звісно, аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.
Для запобігання виникнення лісових пожеж лісовою охороною Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» цієї весни створено 90 км мінералізованих смуг і проведено догляду за ними на 120 км; перекрито 64 км доріг,встановлено наглядної агітації 41 шт.,проведено 64 бесіди з населенням.
Лісівники лісгоспу закликають людей пам’ятати про небезпеку розведення вогнищ на відкритих територіях та під час прибирання присадибних ділянок, випалювання сухої трави та сміття. Адже найчастіше пожежі у природних екосистемах виникають в результаті людської недбалості та неуважності. Особливо збільшується кількість такого роду пожеж у весняно-літній період. Слід суворо дотримуватись правил безпеки під час відвідування лісових масивів, адже порушення елементарних правил пожежної безпеки може стати причиною масштабних пожеж та трагічних наслідків.
Тому лісова охорона Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» нагадують всім громадянам:
Упродовж пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:
- розведення багать у лісі;
- заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
- відвідування населенням хвойних насаджень при підвищеному класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;
- палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;
- випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь;
- залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередачі, зв”язку, радіофікації, інших комунікацій та об”єктів деревні залишки і горючі матеріали;
- звалювати та спалювати у лісових насадженнях сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи тощо.
Отже, лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків і допоможе зберегти лісові насадження.