Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


«Тихе полювання»: не тільки смачно,але й небезпечно

У розпалі літо, мінливе нинішнього року — то спекотне, то дощове. Після теплого літнього дощику приємно піти до лісу і назбирати грибів.
 В сезон грибів у ліс навідується багато грибників, які добре знають урожайні  місця. Кожен відходить на деяку відстань і "полює" на самоті, надіючись на удачу. Прихильників «тихого полювання» в нашій країні і правда досить багато. Але на кожного досвідченого грибника припадає як мінімум десяток «любителів», які не тільки не знають назв найвідоміших отруйних грибів, але навіть не мають поняття про те, як вони виглядають.
З початком грибного сезону з'явилася величезна кількість самих різних грибів, як їстівних, так і не дуже. Варто відзначити, що отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з'їсти.  Попри те, що про отруєння грибами пишуть і говорять часто й багато, щороку в нашій країні 2—3 тисячі людей потрапляють до лікарень. До 10% отруєних лікарям врятувати не вдається. Третина з них — діти у віці від двох до п’ятнадцяти років.
Вирушаючи в ліс за грибами, необхідно знати і дотримуватися правил їх збирання, а також дотримуватися правил поведінки в лісі і елементарної культури спілкування з живою природою, для збереження грибних запасів і заощадження лісу — найважливішого джерела підтримки життя на планеті. Досвідчені лісівники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» зазначають:
-можна і потрібно збирати тільки добре знайомі гриби, тому що перше правило грибника : не впевнений – не бери!
-гриби, які викликають у Вас сумніви, краще показати досвідченому грибнику.
-ніколи не  куштуйте гриби на смак і запах,  навіть якщо Ви впевнені , що вони їстівні.
-не збирайте  гриби, які біля основи ніжки мають білий мішечок – пусте клубоподібне потовщення.
-не збирайте перезрілі , в’ялі, зіпсовані, пошкоджені гриба. Вони дуже швидко накопичують небезпечні отруйні речовини, що можуть викликати отруєння.
-збираючи гриби, не зривайте їх. Таким чином Ви пошкоджуєте грибницю, лишаючи можливості плодоносити на наступний рік. Обережно зрізуйте гриби ножем біля основи ніжки, а трубчасті можна викручувати з грибниці.
-збирайте гриби в кошик чи провітрювану тару. У відрі (пластмасовому чи металевому) і пластиковому пакеті  гриби «згорають».
-перш ніж покласти гриб до кошика, очистіть його від землі, сміття та листя і вкладайте капелюшками вниз або боком, при цьому, трубчасті гриби разом з ніжкою, а у пластинчастих грибів ніжки обрізати до довжини 2-3 см.
-не збирайте гриби за раз більше, ніж можна переробити. Зібрані гриби дуже швидко псуються і втрачають свої якості. Тому їх необхідно обробити відразу ж після повернення з лісу.
-уникайте місць збору грибів, розміщених поблизу екологічно забруднених районів (сміттєзвалища, токсичні виробництва, підвищений радіаційний фон, близькість до автомагістралей).
-ніколи не шукайте гриби у високій траві, густій лісовій хащі  і  сильно затінених місцях. Це марно втрачені сили, нерви і час, в кращому випадку, — це буде врожай у два гриба за годину.
Варто відзначити, що гриби дуже складно перетравлюються організмом, тому їх не рекомендується багато їсти людям похилого віку, або тим, у кого є різні проблеми з шлунково-кишковим трактом. До речі, так само, гриби можуть викликати алергічні реакції.
Працівники Державного Підприємства «Димерське лісове господарство» нагадують відпочивальникам:  перш ніж йти в ліс, необхідно докладно познайомитися з видами грибів і навчитися відрізняти справжні лісові гриби від поганок, адже наслідки можуть бути дуже неприємні.
Отруєння грибами завжди проявляється дуже швидко, протягом перших двох годин після прийняття їх в їжу. Після цього з'являється нудота, блювання, біль у шлунку,діарея, ну і звичайно, отруєння грибами буде супроводжуватися високою температурою. Тому,перше,що потрібно зробити–це викликати швидку допомогу. До того, як приїдуть лікарі, потрібно випити кілька склянок кип'яченої води з содою або розчин марганцівки, щоб викликати у себе блювоту, це спростить перебіг отруєння. Гриби, якими ви отруїлися, постарайтеся зберегти, якщо це можливо. Вони допоможуть лікарям виявити причину, і які саме речовини на вас так вплинули. Це допоможе швидше вас вилікувати.
Кожен має право вирішувати — їсти чи не їсти гриби. Проте пам’ятайте, що від цього рішення може залежати життя — не тільки ваше, а й близьких вам людей.