Філія "Димерське лісове господарство"
ДП "Ліси України"
Меню

Новина

Наступна новина >
< Попередня новина


Виїзний семінар – навчання на тему «Розвиток поширення шкідників та хвороб лісу , які викликають ослаблення деревостанів , а також карантинного шкідника – смарагдової вузькотілої златки(Agrilus planipennis Fairmatre)

Одним із важливих напрямків лісогосподарської діяльності лісівників є захист лісів від шкідників та хвороб.
Кожного року лісовим насадженням загрожує цілий комплекс шкідників. Для хвойних найбільш небезпечними є звичайний та рудий сосновий пильщики, сосновий шовкопряд та сосновий п’ядун. Для листяних – зелена дубова листовійка, зимовий п’ядун, непарний шовкопряд. Лісовим культурам великі збитки завдають хрущі.
При масовому розмноженні шкідники завдають великої шкоди, що приводить до незворотних наслідків. Залежно від того, що вони пошкоджують, шкідників лісу поділяють на стовбурних, коренегризучих, шкідників насіння, хвоє- і листогризучих.
  Захист лісів від шкідників і хвороб забезпечується шляхом систематичного спостереження за станом лісів, своєчасного виявлення осередків шкідників і хвороб лісу, здійснення профілактики виникнення таких осередків, їхньої локалізації і ліквідації.
18 травня 2021 року на території державного підприємства «Димерське господарство» відповідно до наказу по Київському обласному  та  м.Києву управлінню лісового та мисливського господарства,    проведено виїзний семінар – навчання на тему  «Розвиток поширення шкідників та хвороб лісу , які викликають ослаблення деревостанів , а також карантинного шкідника – смарагдової вузькотілої златки(Agrilus planipennis Fairmatre),  який провели  спеціалістів ДСЛП «Київлісозахист» та  Київського ОУЛМГ . 
На семінар - навчанні були присутні  головні лісничі і інженери охорони та захисту лісу державних лісогосподарських  підприємств підпорядковані Київському ОУЛМГ . 
Начальник відділу нагляду обліку і прогнозу ДСЛП «Київлісозахист» Заболотня  Г.О. ознайомила присутніх з динамікою розвитку шкідників і   хвороби  лісу  їх   поширенням , методами боротьби.
Проведено огляд  насаджень Шевченківського лісництва квартал 33 виділ 5 де у 2020 році  проводились наземні хімічні  винищувальні заходи боротьби,  спрямовані на боротьбу масового розмноження соснового шовкопряда  та  квартал 24 виділ 27 діючого осередку соснового шовкопряда. Було продемонстровано методи нагляду та обліку за вищезгаданим шкідником.  
 Але найкращий метод боротьби з комахами-шкідниками – це своєчасна локалізація осередку шкідників - для того, щоб не допустити розповсюдження його на інші дерева.